Het Qijco team

Excentrische schuurmachine vs vlakschuurmachine: Wat zijn de verschillen? En welke moet ik kiezen?

schuurmachine, werkt

De groeiende diversiteit en aantrekkingskracht van gereedschap betekent dat Belgen gepassioneerd blijven door doe-het-zelven. Deze trend wordt ook weerspiegeld in de sector van de elektrische schuurmachines, die steeds meer enthousiaste gebruikers aantrekt.

Als je er ook over denkt om de sprong te wagen, kies dan je beslissingsmoment wijs. In gespecialiseerde winkels vind je een grote verscheidenheid aan modellen.

Vlakschuurmachines en excenterschuurmachines behoren tot de populairste opties en op het eerste gezicht hebben ze veel gemeen. Maar zijn ze ontworpen voor hetzelfde gebruik? Waarin verschillen ze precies? Welke moet je kiezen?

Hier volgt een gedetailleerd overzicht van deze instrumenten om je te helpen de juiste keuze te maken.

Het multigereedschap voor houtbewerkers: de excenterschuurmachine

Beslissen over een elektrische schuurmachine is geen eenvoudige taak. Met een veelheid aan opties, waaronder band-, tril-, giraf-, orbitale en excentrische modellen, is het gemakkelijk om de weg kwijt te raken en onduidelijk te zijn.

Om te beginnen introduceren we het belangrijkste model waarin we geïnteresseerd zijn: de excenterschuurmachine.

Bosch PEX 300 AE excenterschuurmachine

Kenmerken van de excenterschuurmachine

In tegenstelling tot het orbitale model is de excentrische schuurplaat niet rechtstreeks verbonden met de motoras. Hij staat niet in het midden en is gemonteerd op een tussenplaat.

Dankzij deze functie kan de motor, die in vermogen varieert van 250 tot 900 watt afhankelijk van het model, een roterende beweging en oscillatie van de plaat genereren.

De veelzijdige excenterschuurmachine combineert de voordelen van tril- en vlakschuurmachines en biedt de mogelijkheid om een groot aantal taken uit te voeren.

Je kunt de grootte van de plaat en de korrel van het schuurmiddel (fijner of grover) kiezen, afhankelijk van de grootte van de klus.

Er zijn twee categorieën excentrische schuurmachines:

  • De persluchtschuurmachine (pneumatische schuurmachine): het apparaat kan met beide handen worden gebruikt. Het is ideaal voor het bewerken van grote oppervlakken.
  • Handschuurmachine : Hij is compact en ergonomisch en past in één hand, waardoor hij ideaal is voor kleinere nabewerkingsklussen.

Excentrische schuurmachines zijn meestal uitgerust met een stofzuigeraansluiting of stofzak, die het reinigen vergemakkelijkt door de opeenhoping van vuil te voorkomen.

Voor welk type project?

Het blinkt uit in opruwen, polijsten en afwerken, waardoor het onmisbaar is voor doe-het-zelvers.

Een excentrische schuurmachine is een ideale optie voor het volledig restaureren van een groot houten meubel, met uitzondering van het schuren van de hoeken. Zorg er wel voor dat je het juiste schuurpapier kiest voor het gewenste resultaat: een grove korrel om te strippen en een fijnere korrel voor een gladde afwerking.

Bovendien werkt dit type schuurmachine net zo goed voor het polijsten van grote metalen oppervlakken, vooral voor het verwijderen van roest.

Een excentrische schuurmachine kan ook worden gebruikt om de carrosserie van een auto te polijsten. Alles wat je nodig hebt is een polijstpad of polijstschijf.

Vlakschuurmachines: de perfecte afwerking

In zekere zin is hij lid van de familie van zijn excentrieke tegenhanger, waar hij inspiratie uit put voor sommige van zijn kenmerken.

DWE 6423 vlakschuurmachine

Beschrijving van de vlakschuurmachine

De vlakschuurmachine ontleent zijn naam aan de ronde vorm van zijn roterende schijf, die een cirkelvormige orbitale beweging genereert en waaraan het schuurpapier is bevestigd. De diameter van het schuurplateau kan ook worden gekozen op basis van de grootte van het te bewerken oppervlak. Over het algemeen is een plaat met een diameter van 150 vooraf geïnstalleerd op deze machines.

Deze apparaten zijn uitgerust met een motor met een vermogen tussen 200 en 800 watt.

De DEWALT 6423 excenterschuurmachine gebruiken

Voor wat voor soort werk is het geschikt?

Dit mobiele apparaat kan ook verschillende soorten materiaal polijsten, van hout tot metaal, inclusief gips en plastic.

De vlakschuurmachine is vooral ideaal voor het strippen van verf van meubels of het strippen van de carrosserie van een auto.

Hij is gemakkelijk te hanteren en licht van gewicht en werkt even goed op gebogen als vlakke oppervlakken, maar is minder effectief bij het schuren van randen. Bovendien maakt de ronde vorm van het schuuroppervlak het moeilijk om de hoeken van een muur of een moeilijk bereikbaar meubelstuk te bereiken (in dit geval zou een driehoekige schuurmachine geschikter zijn).

Dit gereedschap, met zijn roterende schijf, wordt vooral aanbevolen voor afwerkingsklussen. Het ondersteunt bandschuurmachines die worden gebruikt voor strippen en vlakschuren.

Schilders zijn vaak fan van bepaalde modellen schuurmachines, zoals de DEWALT. Hij is lichter en gemakkelijker te hanteren dan een girafschuurmachine, die vrij omvangrijk kan zijn, en garandeert een gelijkwaardige afwerkingskwaliteit. Hij is bijvoorbeeld ideaal voor het schuren van aangeharkte oppervlakken of het verwijderen van behangplaksel.

DEWALT is een gerenommeerde fabrikant en verkoper van elektrisch gereedschap en bouwapparatuur voor verschillende materialen. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve producten zoals elektrische schuurmachines, zagen, boren en ander precisiegereedschap dat ontworpen is om de efficiëntie en kwaliteit van het werk voor professionals en doe-het-zelvers te verbeteren. Dankzij haar expertise en toewijding aan innovatie wordt DEWALT wereldwijd erkend voor de prestaties, duurzaamheid en robuustheid van haar producten, die voldoen aan de behoeften van gebruikers in veeleisende werkomgevingen.

Wat is het verschil tussen orbitale en excentrische schuurmachines?

Hoewel er duidelijk technische verschillen zijn, lijken deze twee soorten schuurmachines verrassend veel op elkaar, bijna tot het punt van verwarring. Ze hebben niet alleen een vergelijkbaar uiterlijk, maar ze hebben ook één belangrijke eigenschap gemeen: hun grote veelzijdigheid.

Er zijn een aantal overeenkomsten.

Elk van deze gereedschappen is ontworpen voor zowel grove schuurklussen, die snel moeten worden uitgevoerd, als preciezer, nauwkeurig schuren.

Vlakschuurmachines en excenterschuurmachines zijn soms ook uitgerust met een telescopische arm. Wanneer ze dit accessoire hebben, staan ze bekend als "girafschuurmachines".

De belangrijkste verschillen tussen deze twee schuurmachines zijn als volgt

Het belangrijkste verschil zit hem in het type beweging dat ze maken.

De excenterschuurmachine genereert zowel rotatie als een oscillerende beweging. Dankzij de constante cirkelvormige baan genereert hij ook een trilling, waardoor oppervlakken sneller kunnen worden bewerkt.

Het orbitale apparaat produceert uitsluitend roterende orbitale beweging (het draait om zijn as).

Dit beïnvloedt natuurlijk het uiteindelijke uiterlijk van het te polijsten oppervlak. Hoewel de vlakschuurmachine minder krachtig is, biedt hij een grote precisie en opmerkelijke wendbaarheid en is hij ideaal voor afwerkingswerk wanneer je een uniform uiterlijk nastreeft.

Over het algemeen kost het ook meer dan een excentrische schuurmachine, die wordt aanbevolen voor intensief werk en strippen. Deze laatste biedt echter ook de mogelijkheid om delicater te schuren, polijsten en polijsten. Vlakschuurmachines worden zeer gewaardeerd door professionals, vooral schilders, omdat ze dankzij hun rotatie een afwerking van superieure kwaliteit bieden, die andere soorten schuurmachines (met uitzondering van polijstmachines) overtreft.

Hier is een tabel waarin de verschillen tussen orbitale en excentrische schuurmachines worden vergeleken:

KenmerkenVlakschuurmachineExcentrische schuurmachine
BewegingAlleen roterende orbitale bewegingCombinatie van rotatie en oscillerende beweging
Weergave van het oppervlakZeer nauwkeurig, ideaal voor uniforme afwerkingenSneller voor strippen en intensief werk
StroomMinder krachtig, geschikt voor nabewerkingKrachtiger, geschikt voor zwaar werk
GebruikAfwerkingen, ideaal voor professionele schildersStrippen, polijsten
PrijzenOver het algemeen duurderMinder duur
VeelzijdigheidVeelzijdig, maar vooral gebruikt voor afwerkingZeer veelzijdig, geschikt voor verschillende soorten schuurwerk
AccessoiresSoms uitgerust met een telescopische arm (girafschuurmachine)Soms uitgerust met een telescopische arm (girafschuurmachine)
TrillingenMinder trillingenMeer trillingen
VoordelenHoge precisie, opmerkelijke wendbaarheidSnellere oppervlaktebehandeling
NadelenMinder effectief voor intensief werkMinder precies voor zeer gedetailleerde afwerkingen

Alles wat je moet weten over excentrische schuurmachines en vlakschuurmachines.

Met uitzondering van het schuren van hoeken kan de excentrische schuurmachine elke taak aan: van ruw schuren van bolle en vlakke oppervlakken tot nauwkeurig afwerken, inclusief polijsten en polijsten.

De vlakschuurmachine blinkt ook uit door zijn veelzijdigheid, ondanks zijn lagere vermogen. Hij is ideaal voor het schuren van kleine oppervlakken en onderscheidt zich door zijn vermogen om perfecte afwerkingen te leveren, zonder ook maar één vlekje!

Het is aan jou om te kiezen wat het beste bij je past, rekening houdend met je persoonlijke behoeften!

Laat een reactie achter

nl_BEDutch