Het Qijco team

Enkelassige of dubbelassige aanhangwagen? Welke moet ik kiezen?

aanhangwagen, transport

Op zoek naar een nieuwe of gebruikte aanhangwagen? We weten dat het kiezen van de juiste aanhangwagen soms moeilijk kan zijn, vooral als je nieuw bent in de sector.

Er zijn zo veel verschillende soorten aanhangwagens, en ze hebben allemaal verschillende toepassingen. Welke aanhangwagen voldoet aan al je behoeften? 

Vandaag bekijken we de verschillende assen die op de meest gangbare aanhangwagens worden gebruikt en presenteren we de voor- en nadelen van elke keuze om je te helpen de juiste keuze te maken!

Zoals je al hebt geraden uit de titel, gaan we het hebben over aanhangwagens met twee assen en aanhangwagens met één as, maar vooral over hoe elke as verschillende dingen met je trekhaak doet. 

Het fysieke verschil tussen deze twee soorten assen is vrij duidelijk, maar we gaan ze nader bekijken.

Het is heel eenvoudig: aanhangwagens met één as hebben één as (één set wielen) en aanhangwagens met twee assen hebben er twee.

Afgezien van de voor de hand liggende verschillen tussen de twee, zijn er veel redenen waarom het ene type beter geschikt kan zijn voor jouw behoeften dan het andere!

De enkelassige aanhangwagen

De enkelassige aanhangwagen is veruit de populairste van de twee en is de ideale aanhangwagen voor de meeste toepassingen, om een aantal redenen, waaronder natuurlijk de prijs. 

De helft minder wielen en slechts één as betekent niet alleen dat er minder onderdelen zijn, maar ook dat het ontwerp van de trailer veel minder complex is. 

Een aanhangwagen met één as wordt gebruikt voor lichtere ladingen, dus de meeste aanhangwagens met één as hebben geen remsysteem nodig, wat de complexiteit van het ontwerp en het aantal onderdelen vermindert. En minder onderdelen betekent natuurlijk lagere onderhoudskosten en minder problemen.

Waarom zou je dan een aanhangwagen met dubbele as kopen? Wel, enkelassige aanhangwagens hebben zo hun nadelen. Het grootste nadeel van een enkelassige aanhangwagen is het relatief beperkte laadvermogen.

Omdat de volledige lading op één as en slechts twee wielen wordt gedragen, is het maximale laadvermogen veel lager dan dat van aanhangwagens met dubbele assen.

Met slechts twee wielen loop je ook een groter risico dat je reis wordt afgebroken in geval van een lekke band - met een aanhangwagen met dubbele as kun je nog steeds veilig thuiskomen zonder dat je de lekke band moet repareren of het wiel aan de kant van de weg moet verwisselen.

De aanhangwagen met dubbele as

De voordelen van de aanhangwagen met dubbele as

Aanhangwagens met dubbele assen bieden een hele reeks voordelen, waarvan de omvang en het laadvermogen de belangrijkste zijn. Zoals je zou verwachten, betekenen meer assen en meer wielen zwaardere ladingen. 

Hierdoor zijn ze ideaal voor grote boottrailers en goederentrailers. Met twee keer zoveel wielen wordt de lading gelijkmatiger verdeeld, waardoor deze trailers stabieler zijn bij het laden, lossen en slepen over lange afstanden.

Een grotere stabiliteit op de weg betekent dat er minder risico is dat de aanhangwagen wiebelt of grip verliest op losse of oneffen oppervlakken. Om deze redenen zijn aanhangwagens met twee assen een voorkeursoptie voor het trekken over lange afstanden of als robuustheid en stabiliteit belangrijk voor je zijn.

De nadelen van de dubbelassige aanhangwagen

Wat zijn de nadelen van een aanhangwagen met dubbele as? Afgezien van het feit dat hij duurder is vanwege het complexere ontwerp en de complexere constructie, zijn er nog andere nadelen die het overwegen waard zijn. 

Het belangrijkste is de wendbaarheid van de aanhanger. Al die stabiliteit is geweldig als je op de snelweg sleept, maar het wordt lastig als je in krappe ruimtes moet manoeuvreren. 

Vier wielen beperken de draaicirkel van de aanhangwagen en als je daar de grotere afmetingen van de aanhangwagen aan toevoegt, heb je een serieuze uitdaging. Dit kan zelfs een probleem zijn op kleinere wegen, dus het is de moeite waard om erover na te denken voor je een definitieve beslissing neemt.

Onderhoud en service van trailers

Regelmatig onderhoud van je aanhangwagen is essentieel voor een lange levensduur en veiligheid op de weg.

Omdat ze mechanisch complexer zijn, vereisen dubbelassige trailers speciale aandacht. Denk er bijvoorbeeld aan om de staat van de banden, remmen, lagers en ophanging regelmatig te controleren.

Voor aanhangwagens met één as daarentegen is het onderhoud eenvoudiger en goedkoper, maar mag het niet worden verwaarloosd.

Overzicht van voor- en nadelen : Enkele vs. dubbele as aanhangwagen

Type aanhangwagenVoordelenNadelen
Enkelassige aanhangwagen
- Goedkoper in aanschaf en onderhoud (minder onderdelen).

- Gemakkelijker te manoeuvreren in krappe ruimtes - Lichtgewicht, ideaal voor lichtere ladingen.
- Beperkt laadvermogen - Minder stabiliteit op lange ritten.

- Verhoogd risico op complicaties bij een punctie.
Aanhangwagen met dubbele as
- Groter laadvermogen - Meer stabiliteit op de weg, vooral bij lange ritten.

- Kan zwaardere lasten dragen.

- Duurder in aanschaf en onderhoud - Minder wendbaar, vooral in kleine ruimtes.


- Groter en moeilijker op te bergen.

Enkele overwegingen met betrekking tot wet- en regelgeving voor trailers in België

Vergeet de Belgische sleepvoorschriften niet voordat je een keuze maakt. 

In België moet je aanhangwagen met een totaal toegelaten gewicht van meer dan 750 kg uitgerust zijn met een onafhankelijk remsysteem. Bovendien moet de bestuurder in het bezit zijn van een geschikt rijbewijs, zoals een rijbewijs B+E, als het GVW van de combinatie (trekkend voertuig + aanhangwagen) bepaalde limieten overschrijdt. 

Je moet er ook voor zorgen dat je trailer correct geregistreerd is en dat de veiligheidsuitrusting, zoals verlichting en signalering, voldoet aan de huidige normen.

Conclusie

Er zijn veel overwegingen bij het kopen van een nieuwe aanhangwagen, waarvan het aantal assen er slechts één is. Toch is het een belangrijke factor die bijna elk aspect van het trekken beïnvloedt. 

Het aantal assen wordt bepaald door het laadvermogen dat je nodig hebt voor je aanhangwagen. Maar als je de keuze hebt tussen een aanhangwagen met één of twee assen, bedenk dan hoe je je aanhangwagen wilt gebruiken:

Hoe ver ga je reizen? 

Dubbelassige aanhangers zijn ideaal om lange afstanden te slepen.

Waar ga je het opbergen?

Enkelassige aanhangers zijn veel praktischer als het gaat om manoeuvreren in krappe ruimtes en ze nemen over het algemeen minder ruimte in beslag.

Wat is je budget?

Dubbelassige aanhangwagens zijn duurder, maar je krijgt een robuustere aanhangwagen die, als hij goed onderhouden wordt, langer meegaat dan een enkelassige aanhangwagen.

Aan welk voertuig wordt de aanhanger gekoppeld? 

Dubbelassige aanhangers zijn zwaarder en daarom niet per se geschikt voor een klein trekkend voertuig.

Wil je een aanhangwagen kopen of huren? Heb je een enkel- of dubbelassige aanhangwagen te huur? Neem dan een kijkje op Qijco, de grootste rubrieksite voor ijzerwaren, tuinieren, bouw en gereedschap in België.

Laat een reactie achter

nl_BEDutch