Het Qijco team

Hoeveel kosten steigers huren of kopen in België?

Steigers zijn een onvermijdelijk hulpmiddel voor alle werkzaamheden op hoogte, of het nu gaat om bouw-, renovatie- of schilderwerken. In België, of je nu een bouwprofessional bent of een particulier die thuis werkt, is het niet eenvoudig om de kosten voor het huren of kopen van steigers te begrijpen. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de verschillende factoren die deze kosten beïnvloeden, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw project.

Waarom heb je een steiger nodig?

Laten we, voordat we in de cijfers duiken, kort het doel van steigers bekijken. Deze uitrusting biedt niet alleen veilige toegang tot hoge ruimtes, maar biedt ook een stabiel platform van waaruit efficiënt kan worden gewerkt. Het negeren van het gebruik ervan kan niet alleen je project vertragen, maar ook de veiligheid van de werknemers in gevaar brengen.


Welke soorten steigers zijn er in België?

De Belgische markt biedt een verscheidenheid aan steigers die aangepast zijn aan verschillende soorten werk. De uiteindelijke huur- of verkoopkosten worden beïnvloed door de opties die je kiest.

Vaste steigers

Vaste steigers zijn ideaal voor langdurige werkzaamheden aan gevels of grote gebouwen en bieden een ongeëvenaarde stabiliteit. Ze worden vaak gebruikt voor projecten die een langdurige toegang tot een specifieke zone vereisen. De renovatie van de gevel van een historisch gebouw in het centrum van Brugge is een voorbeeld van het gebruik van vaste steigers die door een gespecialiseerd bedrijf worden geïnstalleerd. Thermische isolatie van een villa in Wallonië zou een ander concreet voorbeeld kunnen zijn waarvoor vaste steigers geschikt zijn.


Rolsteiger

Als je project mobiliteit vereist, zijn rolsteigers de oplossing. Ze zijn gemonteerd op wielen en maken het mogelijk om gemakkelijk langs een gevel te bewegen zonder dat je de structuur hoeft te demonteren en opnieuw te monteren. Een concreet voorbeeld van gebruik is binnenschilderwerk in lofts, of onderhoud in winkelcentra. Met rolsteigers kun je snel en dus efficiënter bewegen.


Hangsteigers

Hangsteigers worden gebruikt voor hoge gebouwen waar installatie op de grond onmogelijk of onpraktisch is. Het wordt vooral gebruikt voor het schoonmaken van ramen of het renoveren van wolkenkrabbers. De Tour du Midi in Brussel, 150 meter hoog, is een perfect voorbeeld van het gebruik van hangsteigers.

Naast deze 3 veelgebruikte steigertypes zijn er ook vouwsteigers, perfect voor renovatiewerkzaamheden op privéterrein, en modulaire steigers, die eenvoudig te monteren zijn door geprefabriceerde elementen in elkaar te zetten (perfect voor kortdurende evenementen zoals concerten of beurzen).


Welke factoren beïnvloeden de kosten voor het huren van steigers?

Een aantal factoren kan de prijs beïnvloeden die je betaalt om steigers te huren in België.

De huurperiode

Het spreekt voor zich dat hoe langer je de steiger nodig hebt, hoe hoger de totale kosten zullen zijn. Sommige bedrijven bieden echter glijdende tarieven voor verhuur op lange termijn.

De complexiteit van assemblage

Als je project complexe montage vereist, kan dit extra kosten met zich meebrengen. Atypische structuren of oneffen terrein vereisen vaak meer tijd en moeite om te installeren.

Aanvullende diensten

Diensten zoals levering, montage, demontage en verzekering kunnen de totale kosten verhogen. Dus als je een offerte hebt, let dan op alle details.

Hoeveel kost het om steigers te huren in België?

In België variëren de huurtarieven volgens de hierboven vermelde factoren.

Gemiddelde prijs voor vaste steigers

De gemiddelde kosten liggen tussen 15 en 25 euro per vierkante meter per week. Deze prijs kan fluctueren afhankelijk van de hoogte en complexiteit van de constructie.

Gemiddelde prijs voor rolsteigers

Houd voor rolsteigers rekening met 50 en 100 euro per week. De grootte en extra functies, zoals geavanceerde beveiligingssystemen, kunnen de prijs beïnvloeden.

Bijkomende kosten

Vergeet niet de kosten van montage en demontagedie kan variëren tussen 200 en 500 euro. La levering kunnen ook in rekening worden gebracht, vooral als de werkplek ver van de verhuurlocatie ligt.

Is steigers kopen een rendabele optie?

Als je van plan bent om steigers gedurende een lange periode of voor verschillende projecten te gebruiken, kan het voordeliger zijn om op lange termijn te kopen.

Hoeveel kost het om een nieuwe steiger te kopen?

  • Vaste steigers Prijzen beginnen bij ongeveer 2.000 euro voor basismodellen en kan oplopen tot 10.000 euro of meer voor complexere constructies en grote gebouwen.
  • Rolsteiger Je kunt ze vinden bij 300 euromaar professionele modellen kunnen tot wel 1.500 euro.

Hoe zit het met tweedehands kopen?

Gebruikte steigers kopen kan de kosten van 30 tot 50 %. Het is echter essentieel om de staat van de apparatuur en de naleving van de Belgische veiligheidsnormen te controleren voordat je de aankoop afrondt.

Leasen of kopen: hoe beslis je?

De beslissing tussen huren en kopen hangt af van een aantal factoren die specifiek zijn voor jouw situatie.

Je behoeften op lange termijn

Als je een bouwprofessional bent met regelmatige projecten waarvoor steigers nodig zijn, kan kopen voordeliger zijn. Voor eenmalige klussen is huren over het algemeen voordeliger.

Je initiële budget

Kopen vereist een aanzienlijke initiële investering. Als je budget beperkt is, kun je met leasen de kosten spreiden over de duur van het project.

Beperkingen bij opslag

Steigers nemen veel ruimte in beslag. Als je niet de faciliteiten hebt om ze veilig op te slaan, vermijd je dit probleem door ze te huren.

Aan welke veiligheidsnormen moet je voldoen in België?

Veiligheid is onontbeerlijk als het om steigers gaat. In België zijn er verschillende regels voor het gebruik ervan.

Wettelijke verplichtingen

  • Voldoen aan normen uw steiger moet voldoen aan de normen EN 12810 en EN 12811.
  • Opleiding Steigers: mensen die steigers monteren en gebruiken moeten de juiste training hebben gehad.
  • Regelmatige inspectie Controles moeten worden uitgevoerd voor elk gebruik en regelmatig tijdens het project.

Voor rolsteigers, rolsteigers of modulaire steigers gelden de volgende voorschriften DIN EN 1004-1 norm

Sancties voor niet-naleving

Als de normen niet worden nageleefd, kan dit leiden tot boetes en, in het geval van een ongeluk strafprocedure. Bovendien kan je verzekeringsmaatschappij weigeren om de schade te dekken als je de voorschriften niet naleeft.

Hoe kun je de steigerkosten optimaliseren?

Er zijn verschillende strategieën om de uitgaven te verlagen zonder de kwaliteit of veiligheid in gevaar te brengen.

Efficiënte planning

Een goede planning minimaliseert de huurperiode. Hoe beter je je project organiseert, hoe minder tijd je de steiger hoeft te gebruiken.

Aanbiedingen vergelijken

Vraag offertes aan bij verschillende leveranciers om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Aarzel niet om te onderhandelen over tarieven, vooral voor lange termijn verhuur.

Vereisten voor groepering

Combineer indien mogelijk meerdere projecten waarvoor steigers nodig zijn om de investering de moeite waard te maken.

Waar kan ik steigers vinden in België?

Er zijn verschillende opties voor het huren of kopen van steigers.

Gespecialiseerde bedrijven

Ze bieden een breed scala aan apparatuur en professionele diensten, waaronder installatie en demontage. Hun diensten zijn onderworpen aan een offerte.

Doe-het-zelf winkels

Een aantal grote namen, zoals Boels Rental en Loxam, verhuren steigers voor particulieren.

Platforms voor advertenties

Gespecialiseerde websites zoals Qijco.be kun je aanbiedingen vinden om te kopen of te huren van professionals of particulieren.

——

De kosten van steigers in België variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het type materiaal, de gebruiksduur en aanvullende diensten. Of je nu kiest voor huren of kopen, plan je project zorgvuldig en houd je aan de huidige veiligheidsnormen.

Op zoek naar steigers in België? Aarzel niet om onze site met rubrieksadvertenties om het aanbod te vinden dat past bij jouw behoeften en budget.

Laat een reactie achter

nl_BEDutch