Het Qijco team

Top 5 van meest gehuurd tuingereedschap in België

tuin, tuinieren, verhuur, gereedschap

In Europa wonen 53% van de mensen in een huis. Maar in België, volgens een studie van Eurostat gepubliceerd in 2022 (1), stijgt dit aandeel tot 77%, waardoor het het derde land in de Europese Unie is met het hoogste aandeel eengezinswoningen, na de buurlanden Nederland en Ierland.

Veel Belgen bezitten een eigen huis en zoals een studie van het Agence Wallonne pour la Promotion d'une Agriculture de Qualité in september 2022 aantoonde, heeft 70% van de Franstalige Belgen een tuin. Dit zijn allemaal tuinen die onderhouden of ontwikkeld moeten worden en waarvoor specifieke hulpmiddelen nodig zijn.

In dit artikel bekijken we de populairste verhuur van tuingereedschap in België, zowel tussen particulieren onderling als tussen particulieren en professionals. In het huidige klimaat van torenhoge inflatie voelen de meeste Belgische huishoudens de noodzaak om op elk niveau te besparen, en tuingereedschap is geen uitzondering op deze trend.

Grasmaaiers

Grasmaaiers zijn een van de populairste tuingereedschappen om te huren in België. Het is vooral populair omdat het een gazon goed kan onderhouden zonder een grote initiële investering te vereisen. De meest gehuurde modellen zijn elektrische maaiers en autonome robotmaaiers. De gemiddelde huurprijs van een elektrische maaier ligt tussen de 15 en 20 euro per dag, terwijl robotmaaiers kunnen worden gehuurd voor ongeveer 50 euro per dag. Deze praktijk geeft gebruikers toegang tot apparatuur van hoge kwaliteit, vaak met geavanceerde functies zoals mulchen, zonder dat ze de 500 euro of meer hoeven te betalen om een topmodel te kopen.

Bosmaaier

Bosmaaiers zijn erg populair om te huren in België, vooral voor moeilijk begaanbaar terrein en dichte begroeiing. Thermische en elektrische modellen zijn het populairst, met een gemiddelde huurprijs van €20 tot €30 per dag. Dit werktuig is vooral populair om zijn vermogen om doeltreffend om te gaan met dik onkruid, braamstruiken en kleine struiken, waardoor tuinen en groene ruimtes in goede staat kunnen worden gehouden zonder de noodzaak van een dure aankoop, die tot 400 euro kan kosten. De bosmaaier is ideaal voor gebruikers die een krachtig werktuig nodig hebben voor specifieke klussen, maar niet willen investeren in zelden gebruikte apparatuur.

Hogedrukreiniger

Hogedrukreinigers zijn een ander populair hulpmiddel om te huren in België, vooral voor dieptereiniging van terrassen, opritten en gevels. De gemiddelde huurprijs ligt rond de €25 per dag, waardoor dit gereedschap toegankelijk is voor intensieve reinigingstaken zonder dat het een grote investering vereist. Hogedrukreinigers verwijderen effectief hardnekkig vuil en mos, waardoor het uiterlijk en de duurzaamheid van buitenoppervlakken worden verbeterd. De aanschafprijs van deze apparatuur kan variëren tussen de 150 en 600 euro, waardoor verhuur een kosteneffectieve optie is voor incidenteel gebruik.

Tiller

Een rototiller is essentieel voor grondbewerking en het huren ervan is erg populair in België. De gemiddelde huurprijs ligt tussen 30 en 50 euro per dag, zodat tuiniers dit krachtige werktuig kunnen gebruiken zonder de aankoopkosten te moeten dragen, die kunnen oplopen tot 1.000 euro voor professionele modellen. Aangedreven grondfrezen zijn bijzonder nuttig voor het ploegen, spitten en voorbereiden van de grond voor het planten, waardoor de vereiste fysieke inspanning aanzienlijk wordt verminderd en de efficiëntie van het tuinieren wordt verbeterd. Deze oplossing is vooral voordelig voor tuiniers die het gereedschap maar een paar keer per jaar nodig hebben.

Groenteversnipperaar

Plantenversnipperaars zijn een populaire manier om tuinafval te verwerken. De gemiddelde huurprijs ligt tussen €25 en €40 per dag en biedt een praktische en voordelige oplossing om takken en struiken tot kleine stukjes te verkleinen. Dit afval kan vervolgens worden gebruikt voor mulchen of composteren, wat bijdraagt aan het milieuvriendelijke beheer van groenafval. De aanschaf van een plantenversnipperaar kan tussen de €200 en €800 kosten, waardoor huren een aantrekkelijke optie is voor incidentele tuiniers of mensen die grote hoeveelheden afval op een ad-hocbasis moeten verwerken.

Waarom tuinmateriaal huren in België in plaats van kopen?

Tuingereedschap huren in België heeft een aantal voordelen ten opzichte van kopen. Eerst en vooral, leasen biedt aanzienlijke besparingenDit geldt vooral voor duur gereedschap zoals grasmaaiers, bosmaaiers en grondfrezen, die honderden euro's kunnen kosten om te kopen. Door te huren hebben gebruikers toegang tot deze apparatuur voor een fractie van de initiële kosten, vaak tussen de 15 en 50 euro per dag, afhankelijk van het gereedschap.

Ten tweedeverhuur biedt een breed scala aan flexibiliteit. De behoeften aan tuingereedschap kunnen het hele jaar door variëren. Huren stelt je in staat om het specifieke gereedschap te verkrijgen dat je nodig hebt voor seizoensgebonden taken of eenmalige projecten zonder de beperkingen van het opslaan en onderhouden van apparatuur. Een grasmaaier of hakselaar kan bijvoorbeeld alleen gehuurd worden tijdens periodes van intensief gebruik, waardoor er opslagruimte vrijkomt voor de rest van het jaar.

Ten derdeverhuur draagt bij aan een circulaire en duurzame economie. Door te huren kunnen tuiniers hun ecologische voetafdruk verkleinen door middelen te delen en de productie van nieuwe apparatuur te minimaliseren. Platforms zoals Qijco vergemakkelijken dit proces door het mogelijk te maken gereedschap te verhuren en te verkopen tussen particulieren, waardoor de levensduur van apparatuur wordt verlengd en afval wordt verminderd.

Ten slotte stelt verhuur gebruikers in staat om verschillende modellen uit te proberen voordat ze beslissen of ze tot aankoop overgaan. Deze aanpak helpt hen om weloverwogen keuzes te maken op basis van praktische ervaring met verschillende tools, waardoor impulsaankopen of ongepaste aankopen worden vermeden.

Waar kan ik tuingereedschap huren in België?

In België is het huren van tuingereedschap een praktische en voordelige oplossing voor amateur- en professionele tuiniers. Verschillende platformen en gespecialiseerde bedrijven bieden een ruim assortiment tuingereedschap voor elke behoefte.

Qijco

Qijco is een innovatief platform gewijd aan de verhuur en verkoop van gereedschap en materialen tussen particulieren en professionals. Of je nu een grasmaaier, een bosmaaier of ander tuingereedschap nodig hebt, Qijco brengt gebruikers in contact met aanbiedingen dicht bij huis.

Met een snelle en gratis registratie kunnen gebruikers eenvoudig advertenties plaatsen en bekijken. Qijco biedt gericht zoeken op gereedschapstype, locatie, budget of conditie en biedt de flexibiliteit van online of persoonlijke betaling.

Deze optie is ideaal voor wie geld wil besparen en tegelijkertijd toegang wil krijgen tot kwaliteitsapparatuur. Het platform stimuleert ook de circulaire economie doordat gebruikers hun ongebruikte gereedschap een tweede leven kunnen geven.

(1)https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/bloc-1a.html?lang=en

(2)https://www.apaqw.be/sites/default/files/uploads/Observatoire/2022/obs-edm-horticulture0922.pdf

nl_BEDutch