Het Qijco team

Wat kun je doen tegen de stijgende materiaalprijzen in België?

verhogen, inflatie, materialen, prijs

Terwijl de koperprijs menig handelaar momenteel doet duizelen, is koper niet het enige materiaal dat de afgelopen jaren is getroffen door prijsstijgingen. In 2024 zullen de prijzen van bouwmaterialen zoals beton, hout en staal blijven stijgen, met zorgwekkende gevolgen voor alle bouwprojecten.

Stijgende materiaalprijzen in België: wat zijn de cijfers?

De I-2021 index werd in november 2020 geïntroduceerd om de prijsmonitoring in de bouwsector te moderniseren. Hij volgt de stijging van 60 producten, gegroepeerd in 11 categorieën. Kan worden gedownload van de website van de Belgische overheid (1)Een snelle analyse onthult een duidelijke stijging van de prijzen van de overgrote meerderheid van bouwmaterialen.

CategorieIndex nov 2020Index apr 2024Verandering (%)
Metaalkunde128.57179.2039.37%
Hout zagen en schaven114.79159.5438.92%
Vervaardiging van artikelen van hout, kurk en mandenmakerswerk123.95180.2345.37%
Vervaardiging van verf, lak en inkt137.08175.0827.73%
Vervaardiging van andere chemische producten108.65143.3031.93%
Cement111.54204.1883.05%
Verandering in de I-2021 index sinds de creatie ervan voor een selectie van bouwmaterialen

Er waren stijgingen met dubbele cijfers, met een record voor cement, metalen en hout.

Wat zijn de oorzaken van deze prijsstijgingen voor materialen in België?

Er zijn 3 belangrijke redenen voor deze aanzienlijke tariefstijgingen.

De Covid-19 pandemie

De wereldwijde gezondheidscrisis veroorzaakt door Covid-19 had al snel een impact op de bouwmaterialenmarkt. Een reeks opsluitingen en reisbeperkingen veroorzaakte grote verstoringen in de wereldwijde productie- en distributieketens. Een groot aantal fabrieken werd gedwongen hun activiteiten te verminderen of zelfs stop te zetten, wat leidde tot tekorten aan basisbouwmaterialen zoals beton, staal en aluminium.

De orderboeken bleven liggen totdat het economische herstel na de pandemie leidde tot een ongekende vraag naar materialen. Het aanbod kon de vraag niet bijhouden, waardoor de prijzen extreem onder druk kwamen te staan.

Oorlog in Oekraïne en de energiecrisis

De gespannen situatie met Rusland doet denken aan de tijd dat het IJzeren Gordijn de wereld verdeelde in Oost en West. Het einde van de handelsbetrekkingen met Rusland heeft Europa's energiesysteem op de proef gesteld, maar bovenal heeft het geleid tot een razendsnelle stijging van de energieprijzen, met gevolgen voor de productiekosten van materialen als cement, staal en beton.

De oorlog in Oekraïne heeft de toeleveringsketens verstoord, vooral voor materialen uit Rusland. Als gevolg van de sancties tegen Rusland is de invoer van belangrijke ijzer- en staalproducten voor de bouwsector beperkt.

Speculatie en toegenomen vraag

Gezien de wereldwijde instabiliteit in de energiesector zijn alle omstandigheden rijp voor een zekere mate van speculatie op de grondstoffenmarkten. Het is dan ook niet verrassend om een algemene prijsstijging van bouwmaterialen te zien.

Daarnaast leidt de Europese nadruk op energierenovatie om te voldoen aan de verschillende klimaatveranderingsprotocollen tot een grotere vraag naar bouwmaterialen en dus hogere prijzen.

Welke invloed zal dit hebben op de bouwsector?

Geconfronteerd met stijgende kosten zijn Belgen mogelijk voorzichtiger met het investeren in bakstenen en mortel. Veel bouwprojecten zijn uitgesteld of opgeschort, vooral die voor nieuwe woningen, vanwege de stijgende kosten en de hogere rente.

De orderboeken van bedrijven zijn minder gevuld en bouwbedrijven vinden het moeilijk om de deadlines en kosten te halen die aanvankelijk met hun klanten waren afgesproken. Doorlooptijden van leveringen nemen toe, net als de prijzen van materialen.

De woningbouw is bijvoorbeeld in 2023 met bijna 70.000 eenheden gedaald en zal naar verwachting in 2024 met nog eens 50.000 eenheden afnemen. (2)Dit heeft een directe impact op de vraag naar materialen zoals stortklaar beton, waarvan de vraag dit jaar met meer dan 10% zou kunnen dalen.

Welke praktische oplossingen zijn er om deze grote prijsstijgingen van bouwmaterialen het hoofd te bieden?

Geconfronteerd met deze verschillende problemen zijn er een aantal oplossingen in opkomst om bouwprojecten op schema te houden zonder steeds dieper in de spaarpot te tasten.

Gezond verstand: inkoop optimaliseren

Vandaag de dag worden je onderhandelingsvaardigheden meer dan ooit op de proef gesteld als het gaat om je bouwproject en de materialen die je nodig hebt om het te realiseren. Net als een handelaar kun je je aankopen plannen op basis van voorspellingen over prijsstijgingen, en het is ook in je eigen belang om langetermijncontracten af te sluiten met je energie- of materiaalleveranciers om de prijzen vast te zetten en te voorkomen dat je vast komt te zitten door een onverwachte stijging.

De Qijco oplossing: een effectief alternatief

Qijco is een platform voor de verhuur en verkoop van gereedschappen en materialen tussen particulieren en/of professionals. Het biedt een innovatieve oplossing voor het plaatsen van snelle advertenties om gereedschap of materialen te verkopen of te verhuren.

Voor particulieren Qijco: Qijco biedt een breed assortiment gereedschappen en materialen tegen concurrerende prijzen, waardoor het mogelijk wordt om renovatie- of bouwprojecten tegen lagere kosten uit te voeren en zo de gevolgen van deze prijsstijging van materialen te beperken.

Voor professionals Op dezelfde manier stelt het platform bedrijven in staat om het materieel en de materialen die ze nodig hebben voor hun bouwplaatsen te huren of te kopen, terwijl ze hun kosten en middelen optimaliseren. Bovendien kunnen ze via het platform hun gereedschap en machines te koop of te huur aanbieden, waardoor ze meer zichtbaarheid krijgen.

Projecten aanpassen

Je kunt overwegen om alternatieve materialen te kopen die minder duur en soms duurzamer zijn, zoals

Biogebaseerde materialen

Kies voor materialen zoals gelijmd gelamineerd hout, hennep of vlas, die niet alleen duurzaam zijn maar ook vaak minder duur dan traditionele materialen. Hennepbeton kost bijvoorbeeld ongeveer €120/m³, of 20 % minder dan traditioneel beton, en biedt goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen terwijl het de koolstofvoetafdruk verkleint.

Gerecycleerde materialen

Gebruik gerecyclede materialen zoals gerecycled beton, gerecycled staal of hergebruikte bakstenen. Deze materialen worden steeds toegankelijker en kunnen de bouwkosten aanzienlijk verlagen. Gerecycled beton kan bijvoorbeeld tot 30 % minder kosten dan nieuw beton en wordt gebruikt bij de bouw van wegen en gebouwen, waardoor de vraag naar nieuwe materialen en de bijbehorende kosten afnemen.

Je budget herzien

Het is niet per se de oplossing die je wilt horen, maar het kan een levensreddende oplossing zijn. Je kunt budgetten aanpassen om rekening te houden met prijsstijgingen.

Plan in detail

U kunt nauwkeurige en flexibele planningen opstellen voor uw projecten, rekening houdend met mogelijke vertragingen in de levering. Bijvoorbeeld door veiligheidsmarges van 10 tot 15 % in uw planningen in te bouwen om onvoorziene vertragingen en prijsschommelingen op te vangen.

Financiën bekijken

Je kunt budgetten herberekenen om rekening te houden met verwachte stijgingen in de materiaalkosten, of voorzieningen van ongeveer 5 tot 10 % van het totale budget opnemen om plotselinge prijsstijgingen op te vangen. Als je bijvoorbeeld een stijging van de materiaalkosten van 10 % verwacht, voeg deze prognose dan toe aan je oorspronkelijke budget om financiële verrassingen te voorkomen.

Referenties :

(1) https://economie.fgov.be/fr/themes/entreprises/secteurs-specifiques/construction/adaptation-des-prix-lindex

(2) https://www.constructioncayola.com/batiment/article/2024/01/08/147221/2024-crise-logement-pesera-sur-demande-materiaux-construction

https://statbel.fgov.be/fr/themes/indicateurs-conjoncturels/prix/indice-des-prix-la-production-dans-la-construction

nl_BEDutch